Oudste kleuters
Koen
Met deze woorden van Toon Hermans in ons achterhoofd maken we van elke dag in de Bengelburcht een heerlijk avontuur.
Kinderen kunnen klimmen
in bomen van krijt
die ze krassen op de huizen
van de stad.
Een badkuip is een oceaan.
Een pepermunt een volle maan.
Kinderen knippen bloemen uit
het avondblad.
Een kind is zoveel meer
zo oneindig veel meer
Dan een aanstaande dame
of een aanstaande heer.
Wie in het kind het wonder
niet ziet
Die snapt het hele liedje niet.
- Toon Hermans
Kasteel der letteren
Eerste graad
Floor & Lies
Hallo, wij zijn Floor en Lies, leerkrachten van een toffe bende Kasteeldames en Kasteelheren.
Welbevinden en betrokkenheid staan centraal in onze klas. Pas als kinderen zich goed voelen, komen ze tot spelen, leren en ontwikkelen. We vinden het heel belangrijk dat de kinderen zich thuis voelen in de klas, bij elkaar en bij ons.
Zelfstandigheid en je leren zelf in handen nemen zijn belangrijke doelen die we verder ontwikkelen in de eerste graad. De kinderen in onze groep zijn van verschillende leeftijden: 5 tot 7 jaar. Zo leren we van, door en met elkaar.
Vanuit kringmomenten ontstaan kleine en grote projecten waar activiteiten uit groeien op verschillende niveaus. We onderzoeken, schrijven, koken, knutselen, vertellen, verzinnen toneeltjes, dansen, experimenteren, puzzelen, timmeren, schilderen en bouwen. En we trekken naar buiten! We gaan naar de bib, de stad, het zwembad of op uitstap. We werken soms op onze eigen groene speelplaats en gaan wekelijks naar onze buurtmoestuin, de Braem. Soms werken we samen met jongere of oudere klasgroepen.
Zo leren we samen onszelf en de wereld rond ons een beetje beter kennen. Wees welkom!
Villa Alfabet
Eerste graad
Floortje
Welkom in Villa alfabet. Het begin van heel veel letterpret!
We starten elke maandag met een zin van de week. Die zin kiezen we samen en nemen we onder de loep. Welk leesteken moet erachter? Met welke hoofdletter begint de zin? Welke woorden kunnen we oefenen om te schrijven?
We gaan vaak aan de slag met teksten en boeken. Teksten die we zelf schrijven en delen met elkaar. Boeken die we stilaan zelf kunnen lezen en die een nieuwe wereld voor ons doen opengaan. Genieten maar!
We delen verhalen met elkaar in de kring. Soms raken we helemaal in de ban en willen we er meer van weten (vb. Waar slapen vleermuizen? Hoe komt het dat we wenen van ajuinen? Hoe maak je cement?). Doordat we kunnen lezen, kunnen we steeds meer zelf onderzoeken.
Ook met wiskunde spelen we graag! We oefenen de splitsingen, sommen en tafels tot we ze allemaal kunnen.
Daarnaast vinden we het leuk om de wiskunde rondom ons te ontdekken. We koken heel veel en zoeken in illustraties en rondom ons allemaal wiskunde.
Er is ook nog veel tijd voor onze eigen aanbodjes. De kinderen leren om die zelfstandig en voor elkaar in te richten (vb. toneeltjes spelen, illustratietechniek aanleren, gezelschapsspelletjes, voorlezen bij de kleuters,...).
We blijven niet alleen in de klas. We trekken er graag op uit om samen de wereld te verkennen. We gaan bijna elke donderdag werken in onze buurtmoestuin De Braem. Daar maken we ook fietsparcours waar we samen leren fietsen, zodat we samen met de fiets op uitstap kunnen.
Wolkenkrabber
2de graad
Annelies & Kaneesha
Wij zijn Annelies en Kaneesha, leerkrachten van onze kei leuke klas, De Wolkenkrabber.
Maak jullie klaar voor een heuse ontdekkingstocht! Met een nieuwsgierige houding verkennen we taalbergen, rekenzeeën en onderzoeken we de wereld tot in de hoogste wolken. Onze kring bevindt zich dan ook op het hoogste plekje van de school. Tijdens de praatronde leren we van elkaar en ontstaan er ideeën voor boeiende onderzoekjes en projecten. Daarin is er ook veel ruimte voor artistieke zelfexpressie en aandacht voor de sociale ontwikkeling.
We gaan ook zwemmen, maken uitstapjes en gaan op kamp.
Ben je er klaar voor? Neem je rugzak en we vliegen er samen in!
Villa Bovenwater
2de graad
Tinne
Welkom in Villa Bovenwater.
In onze klas nemen we onze eigen verantwoordelijkheid op en bespreken het reilen en zeilen van de groep in onze dagelijkse kring. Een positief leef- en leerklimaat staan centraal.
Tijdens het schooljaar gaan we op zoek naar interessante projecten en onderzoeken we verschillende dingen.
Natuurlijk krijgen we ook lessen taal en rekenen. Er is heel wat ruimte voor differentiatie, zodat iedereen aan zijn trekken komt. En daarnaast gaan we natuurlijk nog sporten, zingen, schrijven we teksten, organiseren we ateliers, … Er is soms tijd te kort!
‘t Kofschip
3de graad
Annelore & Kaneesha
Welkom in 't Kofschip, de laatste stap voor je de school uitvliegt richting secundair onderwijs! Wij zijn Annelore en Kaneesha, leerkrachten van een bende derdegraders.
De naam van onze klas, 't Kofschip, verwijst naar één van die dingen die je deze jaren onder de knie moet krijgen: de spelling van de werkwoorden!
Leren betekent ogen en oren open, blik naar buiten gericht. Op veel verschillende manieren ontdekken we dan ook de wereld rondom ons: in de lessen, de kringen, de werkstukken en projecten, de uitstappen, de muzische activiteiten en allerlei andere dingen die ons pad kruisen. Ook Frans hoort daar vanaf nu bij.
Het is boeiend om met en van elkaar te leren. En voor je het weet, ben jij die zesdeklasser die vol herinneringen terugblikt op een fijne lagere schooltijd!
D' Hoge School
3de graad
Kristof & Lore
Dit is je laatste etappe in De Zevensprong; je bent aangekomen in de derde graad. Na de derde graad vlieg je uit naar het secundair onderwijs en wie weet, nadien naar de hogeschool?
Onze klas van het vijfde en zesde leerjaar heet ook niet toevallig D’ Hoge School. Je behoort tot de grootste kinderen, je zit hoog in het gebouw, elke dag doe je dus heel veel trappen, maar daar blijf je ook fit van ; -) en hier leer je al echt moeilijke dingen. Na deze 2 jaren ben je helemaal klaar voor de sprong naar het middelbaar.