Music4Climate & Biodiversity

Gepubliceerd op December 10, 2021



Onze werkgroep 7sprong2030 organiseert van 10 tot 17 december 2021 het schoolproject Music4Climate & Biodiversity! We willen met onze leerlingen een positief verhaal schrijven Na de wereldwijde protesten van enkele jaren geleden willen we nu lokale actie!

Vrijdag 10 december planten we samen met Agenschap voor Natuur en Bos in Egenhoven een BOS aan!

Op donderdag 16 oktober doen we een sponsorloop in de Bruul ten voordele van Natuurpunt voor de aankoop van gronden in de buurt van de abdij van Vlierbeek.

Van maandag 13 tot donderdag 17 december is er onze Music4Climate week. We gaan een ganse week muzikaal aan de slag rond de problematiek van de klimaatopwarming en de teloorgang van de biodiversiteit.

“We werken als school al enkele jaren actief rond de klimaat- en biodiversiteit problematiek. Enkele jaren geleden deden we mee aan het klimaat protest. Nu willen we evolueren ‘van wereldwijd protest naar lokale actie’. We willen als school een positief verhaal schrijven. We zochten sinds meer dan een jaar een partner om samen een bos aan te planten. Dat werd uiteindelijk het Agentschap voor Natuur en Bos. In onze school werd een stuurgroep opgericht om hierrond, samen met de kinderen, een schoolproject op te starten. Het kreeg de ronkende naam ‘Music4Climate & Biodiversity’. Hierin zitten 2 essentiële takken: de strijd tegen de klimaatopwarming én acties om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. We willen dit inlijsten met Muziek. De Muziek benadrukt het positieve karakter van onze acties, muziek is immaterieel, het laat geen voetafdruk achter, het brengt mensen samen, het sensibiliseert én het maakt ons gelukkig. Met het planten van dit bos zorgen we voor minder CO2 en Methaan én voor meer biodiversiteit, twee vliegen in één klap dus. Op onze school doen we al enkele jaren inspanningen om onze klimaatafdruk te verminderen: we onthardden onze speelplaats en op basis van een energie-audit doen en deden we structurele inspanningen om ons energieverbruik te verminderen. We schrijven ons in in het verhaal van Leuven2030. We gaan met onze leerlingen veel inhoudelijk aan de slag: bij onze schoolwerking betrekken we klimaatexperten (Peter Tom Jones), gidsen van de Vrienden van Heverlee Bos, educatieve medewerkers van Natuurpunt en van EVA, weermannen van het KMI, …, we doen workshops met het Wereld Natuur Fonds, er is een jarenlange intense samenwerking met Natuurpunt (natuurbeheerwerken in de Doode Bemde) en de Kettekeet (moestuinproject in Leuven). We zetten hier sterk op in omdat we geloven dat dit dé belangrijkste zaak ter wereld is voor de huidige en toekomstige generaties. We zijn trots om bij te kunnen dragen bij de uitbreiding van Egenhovenbos! We gaan hier elk jaar met klassen naartoe komen om te zien hoe ‘ons’ bos groeit en een prachtig biotoop wordt voor inheemse biodiversiteit.” Ons schoolproject ‘Music4Climate & Biodiversity’ is voor ons dé manier om met onze kids positief en constructief rond klimaat en biodiversiteit te werken, op te roepen, te zingen en te geloven in de toekomst.”