Duurzaam Buffet

Gepubliceerd op February 16, 2016


Vegetarische balletjes, pompoencurry, knolselderfrietjes en sauzen in alle kleuren. Het is een mooi buffet geworden dinsdagmiddag in de speelzaal. Een duurzaam biologisch én helemaal vegetarisch buffet ook. Alle leerlingen maakten er samen met schoolkok Hedwig en de ouders van de werkgroep warme maaltijden een echt festijn van. Geert Groffen van vzw Soufflé zorgde voor de heerlijke recepten.De Zevensprong is één van de weinige scholen met een eigen schoolkok en een eigen schoolkeuken. Daar zijn we best trots op. Die keuken wordt nu ook duurzamer. Minder vlees en minder vis en meer lokale en seizoensgebonden producten. Dat zijn de ingrediënten van het vernieuwde menu.

Om de schoolkeuken te verduurzamen ging De Zevensprong dit jaar in zee met Geert Groffen van soufflé vzw, een specialist in duurzame voeding. „40 procent van onze CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door ons voedsel. de helft van onze voedselafdruk wordt veroorzaakt door vlees. Minder vlees (en zuivel) eten maakt een enorm verschil.” legt Geert uit. „Daarnaast dragen ook lokale seizoensgroenten een flink stuk bij tot het verkleinen van onze CO2 uitstoot. Dus geen tomaten in de winter maar pompoen en knolselder. Tomaten in de winter komen ofwel met een vrachtwagen uit Spanje, ofwel, nog erger, worden in een verwarmde serre in België gekweekt.” Door de eigen manier van telen zijn ook biologische producten beter voor het klimaat.

Die principes worden nu ook geleidelijk aan ingevoerd in de keuken van de Zevensprong. Geert:„We hebben tijdens dit traject al een deel van het varken- en rundsvlees geschrapt en vervangen door een deel gevogelte en een deel vegetarische alternatieven. De groenten bij de maaltijd zijn veel beter afgestemd op de seizoenskalender en hier en daar hebben we producten kunnen vervangen door een biologische variant.”

Het project krijgt financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, daarom kwam Tie Roefs, gedeputeerde voor duurzaamheid ook even langs om te kijken én te proeven.