Info D’ Hoge School

Wat kan je allemaal verwachten in de derde graad? In grote lijnen doen we verder zoals in de tweede graad. Toch zijn er verschillen.

Agenda, weekplan en toetsenmap

Tijdens de werktijden zal je nog zelfstandiger worden dan voorheen: je moet je weekpakketje van het fichewerk goed plannen en opvolgen. Dit weekpakketje stop je in je agenda zodat je het steeds bij de hand hebt. De agenda vullen we elke week in op maandagmorgen. Dit wordt een belangrijk instrument om mee te werken. Je laat je agenda thuis lezen en ondertekenen op maandagavond. Op die manier kunnen je ouders alles goed mee volgen van wat er in de klas gebeurt. Achteraan in je agenda zit een toetsenmapje: telkens je een verbeterde toets terug krijgt stop je die in het mapje en overloop je de toets thuis met je ouders.

Werkstukjes en klassikale projecten

Elk jaar maak je twee of drie werkstukjes. Je kiest zelf de onderwerpen en je volgt een stappenplan. Als je werkstuk klaar is, stel je het voor aan de klas. Veel kinderen maken hierbij een diapresentatie die getoond wordt met de beamer. Bij de voorstelling voorzie je altijd een doe-opdracht voor je publiek. Je mag ook je familie of vrienden uitnodigen bij de presentatie van je werkstuk. Het is heel spannend maar ook erg boeiend, interessant en leuk. De keuze van je werkstuk is dus heel belangrijk: kies iets waar je echt wilt rond werken en waar je goeie documentatie over vindt.

Soms doen we met de ganse klas een project of een actie. In de derde graad werken we natuurlijk ook rond seksualiteit. Al de vragen waar je altijd al een antwoord had willen op weten, kunnen nu aan bod komen. Best spannend dus.

Elk jaar doen we met de klas mee aan het bibliotproject. Als we met z’n allen binnen de drie maanden 110 boeken lezen, kunnen we met de klas in juni naar het bibliotfeest!

In februari bezoeken de kinderen van het zesde leerjaar twee secundaire scholen en werken ze met Christel van het VCLB een halve dag om wegwijs te worden in de structuur van het secundair.

Frans

Vanaf het vijfde leerjaar krijg je elke week 2 à 3 lesjes Frans. In het begin is dat nieuw en onbekend, maar al snel merk je dat dat toch best meevalt. Voor elke les van Frans moet je thuis een taakje doen of een stukje leren. Dit kan je met je lesboek doen maar ook via Bingel.be. Dat is een goede website waarop heel veel oefeningen van Frans terug te vinden zijn. Na elke unité is er een test en na 4 unités volgt een grote toets.

Kring

We doen veel kringgesprekken in de klas. Deze kringgesprekken worden telkens geleid door de leider (of dagverantwoordelijke). Iedereen van de klas komt aan de beurt om de rol van leider op zich te nemen. Je bent leider voor een hele week.

Op maandag- en vrijdagmorgen is er telkens een vertel- en toonkring: je kan dan iets vertellen over thuis, over de jeugdbeweging, je vakantie of sportclub, … Je kan iets tonen aan de groep, een voorwerp dat je gevonden, gemaakt of gekregen hebt, … Je kan ook een vrije tekst voorlezen in de kring.

Op dinsdag doen we een actuaronde: elke week bereiden 2 kinderen schriftelijk een actualiteitspuntje voor. Zij stellen dit voor in de actuaronde. Ook andere kinderen kunnen puntjes aanbrengen.

Op donderdag is het klasseraad: we geven dan pluimen aan kinderen die tijdens de voorbije week knappe dingen hebben gedaan en er worden voorstellen en conflictjes besproken. Samen zoeken we telkens naar goede afspraken. Deze afspraken worden genoteerd in het klasseraadboek.

Muzische vorming

In de klas doen we heel veel leuke muzische activiteiten: schilderen, tekenen (met allerlei materialen maar ook op computer), knutselen met klei of met verloren voorwerpen, weven, origami, dansjes leren, muziekinstrumenten bespelen, toneeltjes oefenen, free podium organiseren, … Bij elk werkstuk voorzie je een muzische activiteit voor de klas. Daarnaast zijn er natuurlijk de klas- en schoolateliers.

Elk jaar tonen we een drietal films in de klas. Het zijn meestal films die bekroond zijn op het Europees kinderfilmfestival. We bereiden deze films voor en nadien volgt er een verwerking of nabespreking. Jaarlijks gaan we ook naar een tweetal toneelvoorstellingen kijken.

Werktijd en fichetijd

Elke voormiddag zijn er twee werktijden. Tijdens deze werktijden krijg je lesjes voor wiskunde en taal en werk je verder aan je weekplanning. Kinderen die sterk presteren voor wiskunde doen aan zelfcorrectie. Ben je sterk voor taal dan mag je detective denkwerk doen. Je kan tijdens de werktijd ook een vrije tekst maken of werken aan de redactie van de klaskrant. We proberen om de 2 weken een klaskrant te publiceren. Telkens zijn het twee andere kinderen die de redactie zijn. Tijdens de werktijd kan je lezen in een zelfgekozen leesboek. Ben je klaar met je weekplan dan kan je vrij kiezen tussen een heleboel extra keuzes. Om de drie weken is er een grote toets van wiskunde en wekelijks is er een dictee van taal. Elk jaar doen we met de klas mee aan het bibliot-leesproject. Als we er met de klas in slagen om op drie maanden tijd minstens 115 boeken te lezen, kunnen we in juni naar het bibliotfeest!

Klastaken

Maandagmorgen worden de klastaken verdeeld. De leider leest de taken voor en controleert ze. Je bent een ganse week verantwoordelijk voor die taak. De taken zijn heel verschillend: de verdeling van koeken en fruit, de computers dagelijks aan- en uitzetten, het verslag van de kring maken, de tafels afkuisen na de lunch, de klas borstelen, de planten water geven, …

VWT

Op vrijdagnamiddag hebben we altijd een vrije werktijd. Je kan vrij kiezen wat je gaat doen. Je kan ook een aanbod doen voor een deel van de klas, bv. origami of koken. Je organiseert dit aanbod volledig zelf.

Na de VWT doen we een gezamenlijke takentijd en ruimen we onze persoonlijke vakjes op.

Uitstappen

Met de klas gaan we veel op uitstap. Je kan ook voor je werkstuk een uitstap plannen. We werken met onze klas samen met ‘Natuurpunt’. We leren er wat natuurbeheerwerken zijn, we gaan een dagje meewerken in een natuurreservaat en we doen elk jaar een natuurwandeling of een poelenonderzoek.

Elke twee jaar werken we samen met de KU Leuven. We gaan in de campus Arenberg een namiddag proeven en experimenten doen in het chemie-laboratorium. Nadien gaan we kijken naar de fantastische show van professor A. Toom! Jaarlijks gaan we ook naar een tentoonstelling van ‘de Vrienden van Heverlee-bos’.

Schooltv-weekjournaal

Elke week kijken we met de klas naar het schooltv-weekjournaal. Je leert er alles over de klimaatverandering, de grote wereldgebeurtenissen, wat verliefdheid is, de olympische spelen, enz… Mister Wright geeft je er elke week super toffe tips!

Kamp en jaareinde

Tenslotte is er elk jaar het klaskamp. Dat is meestal de kroon op het werk. Iets om naar uit te kijken dus…

De voorlaatste dag van het schooljaar is er het feest met de diploma-uitreiking voor de kinderen van het zesde. De kinderen van het vijfde bereiden deze avond voor.

Tot slot

Je ziet, er is heel wat te beleven in D’ Hoge School. Maar weet dat het ook in jouw handen ligt hoe boeiend, leerrijk, leuk en tof je het hier zal vinden!

Meer weten?

Wil je nog meer weten over onze klas? Snuister even tussen onze foto's en filmpjes, of lees verder op onze blog en laat een berichtje achter!

Samen met je ouders kun je ook hier nog verder lezen, bijvoorbeeld over wat er na de lagere school komt.